Wie zijn wij en waarom ons bedrijf

Wij zijn Gert-Jan van Vliet en Matthijs van Eck, werkzaam bij de VRU (Veiligheidsregio Utrecht, district Utrecht post Tolsteeg). Hier zitten we in de uitrukdienst en het is ons opgevallen dat we de laatste jaren steeds meer heftige stormen meemaken. Deze stormen brengen de nodige stormschades met zich mee. Hierdoor komen we er ook achter dat onze oefeningen met de motorkettingzaag (oefenkaart 113A) vaak niet van dezelfde moeilijkheidsgraad zijn dan de omgewaaide bomen.

Daarnaast zijn we in onze vrije tijd geregeld met de kettingzaag op stap en dan valt het snel op dat de kettingzaag bedienen niet kan worden geleerd door een paar plakjes van een stammetje te zagen.

Daarom hebben we de mobiele spanningsbok ontworpen om bij brandweerkorpsen zaaginstructie te komen geven in hout dat onder spanning staat, net als een omgewaaide boom. Naast de spanningsbok geven we ruimschoots theorie over de kettingzaag, de verschillende spanningen in een boom/tak en de juiste zaagtechniek die daar bij hoort.